Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Institut za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju je dostavio Zavodu izvještaj o obavljenim iskopavanjima na lokalitetu Metaljica – Vilovac u Gornjoj Bioči kod Tarčina, Općina Hadžići.

Na ovom lokalitetu, u okviru projekta “Genetičke karakteristike stanovnika srednjovjekovne Bosne”, u periodu od 25.10. do 06.11.2019. godine, izvršena su arheološka iskopavanja. Osnovni cilj iskopavanja bio je provjera stanja očuvanosti i veličina groblja. Na osnovu skeletnih ostataka određivanje genetičke karakteristike srednjovijekovnih populacija na ovom području, te utvrđivanje eventualno postojanje crkve koja se spominje u narodnoj predaji na ovom lokalitetu.

Nosilac projekta je Institut za genetički inžinjering i biotehnologije Univerziteta u Sarajevu. Terenskim iskopavanjima je rukovodio Institut za arheološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a stručni nadzor je vršio Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Tokom iskopavanja su također učestvovali studenti arheologije sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Izvršeno je i dronsko fotogramertrijsko snimanje i modeliranje lokaliteta koje je obavljeno u saradnji sa Američkim univerzitetom u Sharjah-u, Ujednjeni Arapski Emirati, Odjeljenje za umjetnost i dizajn.

Pri realizaciji ovog projekta veliku pomoć i podršku je pružila Općina Hadžići.

2020-09-14T12:33:49+00:0014/09/2020|Aktuelnosti|