Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Projekti “Prijatelji Zavoda” i “Saradnici Zavoda”

Projekti “Prijatelji Zavoda” i “Saradnici Zavoda”2024-04-29T09:59:41+00:00

Ponosno predstavljamo novi projekt “Prijatelji Zavoda”, realiziran uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općine Centar Sarajevo. Naši prijatelji su stručnjaci iz oblasti arhitekture, historije arhitekture, historije umjetnosti, prava, urbanizma i ekologije koji svojim djelovanjem utiču na unapređenje zaštite baštine.

Naše prijateljice i sagovornice su doc.dr. Elša Turkušić Jurić i doc.dr. Maja Pličanić. Govorile su o Zavodu, ICOMOS-u i industrijskom naslijeđu.

Naredni naš gost, prof. dr. Haris Dervišević, govorio je o naslijeđu i specifičnostima glavnog grada BiH. Po njegovim riječima, trebamo čuvati baštinu jer ne smijemo zaboraviti da je život ovdje bio prije nas i bit će i nakon nas.

Profesorica Amra Hadžimuhamedović govorila je o Zavodu koji je, po njenim riječima, sam po sebi baštinik kulturne memorije, zatim o raskoši različitosti, ali i namjeri uništenja bosanskohercegovačke specifičnosti.

Profesorica Vlasta Jelena Žuljić govorila nam je o prvim sarajevskim naseobinama, ali i razlozima zbog kojih danas postoje velike saobraćajne gužve za koje svakako postoji rješenje.

Profesorica Senka Barudanović govori o prirodnom naslijeđu, koja je uloga našeg Zavodu u njegovom očuvanju i zašto je dobro dopuštati posjete zaštićenim područjima.

Dragica i Zoran Došner arhitekte po struci i naši dragi prijatelji, govorili su nam o tome šta je za njih naslijeđe, koja je uloga Zavoda u očuvanju baštine i na koju dobnu skupinu bi se posebno trebala obratiti pažnja kada je riječ o edukaciji i vrednovanju onoga što ostaje iza nas.

Mevlida Serdarević, dipl.iur., bivša je direktorica Muzeja Sarajeva, koja je radni vijek posvetila zaštiti i promociji baštine Sarajeva. Rado se odazvala pozivu da u sklopu projekta “Prijatelji Zavoda” kaže ponešto o Zavodu i ponudi smjernice koje bi nam pomogle da unaprijedimo naš rad.

U posljednjem videu projekta “Prijatelji zavoda”, profesorica Neidhardt predlaže niz aktivnosti koje bi Sarajevo učinilo privlačnijim, ne samo turistima, već i naučnim radnicima.

Nakon što su naši prijatelji i stručnjaci iz različitih oblasti ponudili svoje viđenje važnosti rada naše ustanove i generalno očuvanja baštine, na red su došli uposlenici Zavoda.

U narednom ciklusu, koji nosi naziv “Saradnici Zavoda o Zavodu” , s željom da publici predstave mehanizme rada zahvaljujući kojima svakodnevno doprinose očuvanju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, u formi kratkih video zapisa govore uposlenici Zavoda.

Nakon što su prijatelji Zavoda govorili o radu ove ustanove i važnosti očuvanja baštine, došao je red i na naše saradnike. U ovom ciklusu koji nosi naziv “Saradnici Zavoda o Zavodu” za početak govorit će nam Alma Subašić Omerović, izvrsna interpretatorica sevdalinki, koja je i arhitektica i radi na očuvanju nematerijalnog i materijalnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

U okviru projekta “Saradnici Zavoda o Zavodu”, o izazovima arheologije u današnjem vremenu i na našim prostorima govori arheolog Mirza Kapetanović, zaposlen u Kantonalnom Zavodu kao viši stručni saradnik za zaštitu arheološkog naslijeđa.

O mapiranju čaršijskih i mahalskih džamija, kreiranju “Mape sjećanja Sarajevske ruže 1992-1995” te degradiranju naših mahala govori Damir Hodžić, diplomirani arhitekta i stručni saradnik za zaštitu spomeničkog naslijeđa u Kantonalnom zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Retrospektivu rada Zavoda i priču o stručnjacima koji su od njega načinili respektabilnu ustanovu donosi nam naša kolegica mr.sci. Amra Čusto, stručni savjetnik za zaštitu historijskog naslijeđa.

Od ’60-ih godina prošlog vijeka pa sve do danas, Zavod čuva vrijednu arhivsku građu. Više o tome, u okviru projekta “Saradnici Zavoda o Zavodu”, govori nam dipl. prof. historije Amra Rodić, viši stručni saradnik za dokumentacionu građu.

Historičarka umjetnosti i komparativistica, dr. sci. Mirha Šabanović u Zavodu obavlja posao stručnog savjetnika za zaštitu spomeničkog naslijeđa. O njenom viđenju ove ustanove i poslu za koji rado kaže da je raznolik i dinamičan jer se veže za različite oblasti i različita razdoblja, detaljnije možete pogledati u ovom videu.

Selma Karačević-Kapić u Zavodu obavlja poslove stručnog savjetnika za konzervatorsko-restauratorske radove. U okviru projekta, govori o različitim fazama kroz koje je prošla ova ustanova, ali i o trenutnom razvojnom zamahu.

Emir Ramić je diplomirani pravnik koji u Zavodu radi na poziciji stručnog saradnika za pravne poslove. Naš kolega također je učestvovao u ovom projektu gdje je sa stanovišta vlastite profesije govorio o radu ove ustanove.

“Odjel opših, pravnih i finansijskih poslova Zavoda kroz rad nastoji osigurati primjenu pravila, politika i procedura kojima se je potrebno rukovoditi kako bi poslovanje, odnosno realizacija programskih ciljeva, bila realizovana na pravilan, transparentan i efektivan način.” Vedad Bezdrob, stručni saradnik za finansijske poslove.