Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Projekti “Prijatelji Zavoda” i “Saradnici Zavoda”

Projekti “Prijatelji Zavoda” i “Saradnici Zavoda”2024-03-29T11:20:40+00:00

Ponosno predstavljamo novi projekt “Prijatelji Zavoda”, realiziran uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općine Centar Sarajevo. Naši prijatelji su stručnjaci iz oblasti arhitekture, historije arhitekture, historije umjetnosti, prava, urbanizma i ekologije koji svojim djelovanjem utiču na unapređenje zaštite baštine.

Naše prijateljice i sagovornice su doc.dr. Elša Turkušić Jurić i doc.dr. Maja Pličanić. Govorile su o Zavodu, ICOMOS-u i industrijskom naslijeđu.

Naredni naš gost, prof. dr. Haris Dervišević, govorio je o naslijeđu i specifičnostima glavnog grada BiH. Po njegovim riječima, trebamo čuvati baštinu jer ne smijemo zaboraviti da je život ovdje bio prije nas i bit će i nakon nas.

Profesorica Amra Hadžimuhamedović govorila je o Zavodu koji je, po njenim riječima, sam po sebi baštinik kulturne memorije, zatim o raskoši različitosti, ali i namjeri uništenja bosanskohercegovačke specifičnosti.

Profesorica Vlasta Jelena Žuljić govorila nam je o prvim sarajevskim naseobinama, ali i razlozima zbog kojih danas postoje velike saobraćajne gužve za koje svakako postoji rješenje.

Profesorica Senka Barudanović govori o prirodnom naslijeđu, koja je uloga našeg Zavodu u njegovom očuvanju i zašto je dobro dopuštati posjete zaštićenim područjima.

Dragica i Zoran Došner arhitekte po struci i naši dragi prijatelji, govorili su nam o tome šta je za njih naslijeđe, koja je uloga Zavoda u očuvanju baštine i na koju dobnu skupinu bi se posebno trebala obratiti pažnja kada je riječ o edukaciji i vrednovanju onoga što ostaje iza nas.

Mevlida Serdarević, dipl.iur., bivša je direktorica Muzeja Sarajeva, koja je radni vijek posvetila zaštiti i promociji baštine Sarajeva. Rado se odazvala pozivu da u sklopu projekta “Prijatelji Zavoda” kaže ponešto o Zavodu i ponudi smjernice koje bi nam pomogle da unaprijedimo naš rad.

U posljednjem videu projekta “Prijatelji zavoda”, profesorica Neidhardt predlaže niz aktivnosti koje bi Sarajevo učinilo privlačnijim, ne samo turistima, već i naučnim radnicima.