Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Na inicijativu dr sci. Borisa Trapare, direktora našeg Zavoda, Hotel Holiday Sarajevo nam je trajno ustupio na čuvanje nekoliko vrijednih komada namještaja originalnog enterijera hotela Holiday Inn, izgrađenog 1983. godine prema projektu arhitekte Ivana Štrausa.

Povodom 40 godina od održavanja ZOI 84, u Zavodu je priređena izložbena postavka posvećena ovom velikom i važnom događaju.

Zahvaljujemo se direktoru gospodinu Rasimu Bajroviću na ustupljenom mobilijaru i direktorici Olimpijskog muzeja Sarajevo, gospođi Senki Ibrišimbegović, na reprodukcijama postera umjetnika Ismara Mujezinovića, rađenih namjenski za XIV Zimske olimpijske igre u Sarajevu.

U Zavodu se trenutno nalaze dvije prostorije koje dočaravaju život iz osmanskog i austrougarskog perioda: spomen-soba dr Ćire Truhelke i mjesto na kojem se brižno čuva namještaj radne sobe Philippa Ballifa. Sada, zahvaljujući vrijednom poklonu Hotela Holiday Sarajevo, upotpunjena su tri važna historijska perioda u razvoju enterijera u Bosni i Hercegovini: osmanski, austrougarski i modernistički.

2024-02-09T10:52:50+00:0009/02/2024|Aktuelnosti|