Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

„Doprinos mreža OCD unapređenju kulturnog naslijeđa u BiH“ naziv je konferencije koja se održala 1. decembra u sarajevskom hotelu “Europa”. Ovaj događaj osmišljen je kako bi na jednom mjestu okupio vladin i nevladin sektor, ali i stručnjake iz Evrope koji su govorili o izazovima sa kojima se susreću u radu na očuvanju kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Konferenciju je otvorila Mevlida Serdarević, direktorica Asocijacije za interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH (AIASNA), naglašavajući da organizacije civilnog društva, koje djeluju na lokalnom nivou, kroz partnerstvo sa institucijama vlasti mogu unaprijediti i svoju djelatnost i kulturno naslijeđe svog kraja i doprinijeti turističkoj promociji i svoje zajednice ali i Bosne i Hercegovine.

Prvi panel pod nazivom „Zakonski okvir i usklađenost s međunarodnim konvencijama“ moderirala je gđa Selma Karačević Kapić, stručni savjetnik za konzervatorsko-restauratorske radove Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Na njemu su učestvovali: gosp. Robert Stergar, v.d. direktora Zavoda za zaštitu spomenika pri Federalnom Ministarstvu kulture i sporta, gđa Jasna Milešević, direktorica Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa pri Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske; gosp. Boris Trapara, direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo; gđa Olivera Vučković, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i gosp. Konstantin Dimitrovski, direktor Nacionalne ustanove Konzervatorski centar Skopje. Zaključak učesnika ovog panela bio je da su prepreke na koje nailaze u kontekstu poštivanja zakona veoma slične te da je saradnja među srodnim institucijama, strukovno udruživanje i jačanje konzervatorske djelatnosti od izuzetnog značaja za unapređenje zaštite baštine.

Na drugom panelu govorili su predstavnici novoformiranih neformalnih mreža organizacija civilnog društva o njihovoj ulozi u promociji i zaštiti kulturnog naslijeđa u BH: „Gračaničko keranje“ iz Gračanice, „Sehara“ iz Tešnja, “Starobosanski grad Dubrovnik“ iz Ilijaša kod Sarajeva, „Duga“ iz Banja Luke, „Iskon“ iz Banja Luke i „Rusag“ iz Prijedora.

U panelu „Kulturno naslijeđe u turističke svrhe“, govorili su stručnjaci iz Londona, Švedske i Sarajeva – gosp. Bharain Mac an Bhreithiun, šef odjela Umjetničke škole u Londonu, gosp. Jakob Lindbald, profesor historije umjetnosti u Švedskoj, te gosp. Almir Peštek, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Njihova izlaganja naglasila su ulogu naslijeđa kao pokretača turizma, a samim tim i privrednog razvoja.

Ovaj projekt podržala je Evropska unija, a implementirale partnerske organizacije AIASN-a  („Asocijacija za interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa u BiH“), FLD (Fondacija lokalne demokratije), „Tolerancijom protiv različitosti – ToPeeR” i „DON” Prijedor.

2023-12-08T14:24:13+00:0007/12/2023|Aktuelnosti, Uncategorized|