Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

U sarajevskom Hotelu “Europa“ 1. decembra 2023. godine, profesorici Sabiri Husedžinović posthumno je dodijeljeno posebno priznanje. Ovim činom na simboličan način odata je počast velikoj bosanskohercegovačkoj naučnici, historičarki arhitekture, istraživačici i izvrsnoj profesorici.

Potpisnici – Boris Trapara, direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, Olivera Vučković, direktorica Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i Konstantin Dimitrovski, direktor Nacionalne ustanove Konzervatorski centar Skopje, priznanje su uručili Emini Husedžinović-Ibrahimović, kćerki uvažene profesorice.

Sabira Husedžinović bila je vrsni poznavalac osmanske sakralne arhitekture na prostoru bivše Jugoslavije.

Naučni radovi koje je objavila u stručnim domaćim i međunarodnim časopisima predstavljaju samo dio naučno-istraživačkog rada koji je sabran u „Dokumentima opstanka“, jednoj od rijetkih knjiga ove vrste štampanih u Bosni i Hercegovini nakon rata. Drugo kapitalno djelo, “Graditeljstvo Bosne i Hercegovine kroz stoljeća” gdje je kroz tekstove, skice, tehničke crteže i slike opisala više od 500 spomenika kulture u Bosni i Hercegovini, objavljeno je posthumno.

Svoje zvanje obavljala je humano, odgovorno i dostojanstveno, stavljajući dobrobit bosanskohercegovačkog naslijeđa na prvo mjesto.

Emina Husedžinović-Ibrahimović, tokom preuzimanja priznanja, riječi zahvalnosti zaključila je profesoricinom krilaticom: “Ja hoću, ja mogu, ja moram.”

2023-12-07T08:04:34+00:0006/12/2023|Aktuelnosti|