Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Saradnja Sarajeva i Skoplja na zaštiti i promociji baštine

12. maja, u Konzervatorskom centru Skopje, u Sjevernoj Makedoniji, direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo. Boris Trapara, dipl.ing.arh. i v.d. skopskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Konstantin Dimitrovski, dipl.ing.arh., potpisali su Sporazum o razumijevanju.
Ovom događaju od značaja, kojim je prekinuta tridesetogodišnja pauza u saradnji, prisustvovale su predstavnica kabineta Ministarstva kulture Vlade Sjeverne Makedonije Olivera Livrinik i kolegice iz Zavoda u Sarajevu, stručne savjetnice za zaštitu graditeljskog naslijeđa, arhitektice Amira Radončić i Zaila Uzunović.
Potpisivanjem Memoranduma potaknuta je direktna saradnja i razmjena eksperata i informacija među dvjema srodnim institucijama u oblasti muzeologije, arheologije, etnologije, historije, arhitekture i historije umjetnosti. Također su u planu zajedničke aktivnosti: izložbe, promocije, manifestacije, javne tribine i dr.
Zahvaljujući podršci gradonačelnice Skoplja Daneli Arsovskoj i Benjamini Karić, gradonačelnici Sarajeva, nakon dugog niza godina nastavlja se saradnja sarajevskog i skopskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.
2023-05-16T10:23:58+00:0016/05/2023|Aktuelnosti|