Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Pogledajte u spomen-sobu dr. Ćire Truhelke

Nakon deset godina pauze, Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa obnovio je izdavačku djelatnost objavljivanjem publikacije „Spomen-soba dr. Ćire Truhelke“. Urednik izdanja je direktor Zavoda dr. Boris Trapara, koji ovim povodom kaže: „U prethodnoj godini, pokrenuli smo niz aktivnosti na zaštiti i promociji pokretnog naslijeđa koje se čuva u našem Zavodu. Tehničko snimanje pojedinačnih predmeta obavili su studenti arhitekture profesora dr. Adija Ćorovića sa Internacionalnog univerziteta Sarajevo, a sprovedena je i procedura prethodne zaštite vrijednih predmeta koji čine Spomen-sobu dr. Ćire Truhelke. Publikacija kojom želimo ponovo pokrenuti izdavačku djelatnost Zavoda donosi priču o blagu izuzetne vrijednosti, uzimajući u obzir njegovu očuvanost u izvornom stanju i činjenicu da veliki broj pojedinačnih umjetničkih predmeta, namještaja, tekstila, keramike i dr. vjerno predočava život i posvećen rad prvog kustosa Zemaljskog muzeja BiH, dr. Ćire Truhelke.

Autorica kataloga je dr. Mirha Šabanović: „Katalog sadrži opis i fotografije predmeta koje imamo u spomen-sobi gospodina Truhelke. Možda i najzanimljiviji jeste namještaj koji je izrađivao sam Truhelka uz pomoć stolara. Truhelkine radove karakteriše dekorativno oblikovanje rezbarenjem i graviranjem, maštovita obrada ukrasa geometrijske ornamentike predstavljenih u alternaciji crnih i bisernobijelih sedefnih pločica. Naravno, tu si i drugi predmeti od izuzetne umjetničke ili historijske vrijednosti kakve su slike, predmeti za kućnu upotrebu ili dekorativni elementi.“

Spomen-soba dr. Ćire Truhelke predstavljena je kroz fotografije Marka Jovančića koji je publikaciju i grafički uredio, a samo izdavanje kataloga pomogli su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Centar Sarajevo.

Svi zainteresovani, uz prethodnu najavu, mogu posjetiti spomen-sobu dr. Ćire Truhelke, koja se nalazi u prostorijama Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, na adresi Josipa Štadlera 31 u Sarajevu.

2023-03-29T13:27:42+00:0031/01/2023|Aktuelnosti, Uncategorized|