Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

JU Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo izradio je Strateški plan 2022 – 2027. Radi se o prvom planu ovakve vrste u istoriji Zavoda.

Planom su definirana četiri strateška cilja. Prvi se odnosi na unapređenje radnih procesa i metodologije rada; drugi na javno zagovaranje u cilju stvaranja boljeg zakonskog okvira unutar oblasti kojima se Zavod bavi; treći na promociju Zavoda u široj javnosti i četvrti na širenje mogućnosti za finansiranje Zavoda.

Plan je urađen uz podršku Asocijacije za interkulturalne aktivnosti i spašavanje naslijeđa BiH (AIASN) i njenih partnera: Fondacija lokalne demokratije (FLD) iz Sarajeva, Udruženje Tolerancijom protiv različitosti (Topeer) iz Doboja i Udruženje DON iz Prijedora. Izrada Plana podržana je kroz projekt „Doprinos mreža organizacija civilnog društva unapređenju kulturnog naslijeđa u BiH“, koji finansira EU. Osim Strateškog plana, kroz isti projekt i od istih organizacija podržana je i izrada Akcionog plana za period 2022 – 2023. Strateško planiranje uključivalo je i angažman nezavisne stručnjakinje koja je facilitirala cjelokupan proces do finalizacije pomenutih dokumenata.

Važno je naglasiti da su i Strateški i Akcioni plan vremenski i sadržajno usklađeni sa Strategijom razvoja Kantona Sarajevo u onim njenim dijelovima koji se odnose na zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

Strateški plan 2022 – 2027. možete preuzeti na linku.

2023-02-06T12:29:53+00:0006/01/2023|Aktuelnosti, Uncategorized|