Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Ustupanje Žute tabije u svrhu manifestacija „Sarajevo Ramazan Festival“ i „Ljeto na Žutoj tabiji“

Pucanj iz topa sa Žute (Jekovačke) tabije, već tradicionalno obilježava početak svetog mjeseca za muslimane – ramazana.  Događaji  „Sarajevo Ramazan Festival“ i „Ljeto na Žutoj tabiji“ se održavaju već šestu godinu zaredom. Kroz dosadašnju realizaciju manifestacija, prostor Žute tabije je „zaživio“, te je postao pristupačan turistima, ali i domaćim posjetiocima koji dolaze da uz pogled na Sarajevo, zvuk topa i zalazak sunca završe dnevni post.

Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo je u ovoj manifestaciji prepoznao značaj promocije kulture, historije i tradicije, te je, bez naknade ustupio objekat Žute tabije na mjesec dana, u svrhu održavanja spomenutih, planiranih događaja.

Stanje nesreće izazvano pandemijom virusnog oboljenja COVID-19 ,obavezuje organizatore da fizički obezbijede sprečavanje okupljanja većeg broja osoba. Na platou Žute tabije bit će postavljen ramazanski top i prostor za dvije TV ekipe (TVSA i Hayat TV), a pristup će biti dozvoljen isključivo tradicionalnom tobdžiji, tehničkoj ekipi i televizijskim ekipama (spomenute dvije TV ekipe).

2020-04-23T11:57:24+00:0023/04/2020|Aktuelnosti|