Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Dogovorene aktivnosti za izradu UP izgradnje podzemne garaže sa trgom i spomen-obilježjem poginulim borcima na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović

U Općini Stari Grad Sarajevo (16.4.2020.) održan je radni sastanak kojem su prisustvovali načelnik općine mr Ibrahima Hadžibajrić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Faruk Kapidžić, direktor Zavoda za planiranje razvoja KS Hamdija Efendić i direktor Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo Nervin Dacić o aktuelnim temama iz oblasti gradnje i prostornog uređenja na prostoru ove općine.

Tokom sastanka razmatrana je mogućnost izgradnje podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović sa uređenim trgom i spomen-obilježjem poginulim borcima. Učesnici sastanka su saglasni da je značaj realizacije ovog projekta ogroman, ne samo za općinu Stari Grad nego i šire, ali da je potrebno osigurati sve zakonske okvire prije realizacije. U tom smislu dogovoreno je da općinski načelnik bude predlagač Odluke o pristupanju i izradi Urbanističkog projekta izgradnje podzemne garaže sa dvije podzemne etaže na Trgu oslobođenja – Alija Izetbegović, sa trgom na kojem će biti spomen-obilježje poginulim borcima i na kojem je potrebno zadržati što više zelenih površina.

Osim toga, tokom sastanka se razgovaralo i o zaštićenom području Bentbaša gdje je kroz Zakon o proglašenju zaštićenog pejzaža napravljen obuhvat u potpuno nerealnim granicama što Općini Stari Grad stvara probleme u smislu bilo kakvih opravdanih i realnih zahvata na terenu. Na sastanku je dogovorena izrada prijedloga o reduciranju obuhvata zaštićenog pejzaža Bentbaša u dijelu kontaktne zone sa entitetskom granicom. Prijedlog će izraditi Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo na osnovu grafičkog prikaza Zavoda za planiranje razvoja KS i uputiti ga na razmatranje Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

2020-04-20T08:42:52+00:0017/04/2020|Aktuelnosti, Uncategorized|