Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Sastanak u cilju zaštite Spomen-parka Vraca

Danas (25.12.2018.) je u prostorijama Kantonalnog zavoda održan sastanak zamjenika gradonačelnika Sarajeva, gospodina Milana Trivića i direktora Zavoda, gospodina Nervina Dacića.

Povod sastanka bio je problem zaštite kulturo-historijskih spomenika antifašizma i NOR-a. Kao jedan od istaknutijih primjera izdvojen je Spomen-park Vraca.
Iako je Spomen-parka Vraca ušao u II fazu tekućeg održavanja koja obuhvata radove sanacije i restauracije platoa oko tvrđave, dijela stepeništa, staza i Obilježja zahvalnosti, tema sastanka je bila očuvanje spomenika, zaštita od vandalizma koji je svakodnevan, te se na taj način uništavaju kulturne, historijske, prirodne, ali i turističke lokacije.

Na sastanku su predočene neke od šteta nastalih u posljednje vrijeme, te su razmatrani načini i ideje za najbolju i najefikasniju zaštitu ovog i sličnih spomenika.
Zaključeno je da bi sanacija i revitalizacija Spomen-parka Vrace bila održiva, nameće se potreba za svakodnevnim fizičkim nadzorom u smislu imenovanja upravitelja prostora. Zamjenik Gradonačelnika je podržao ovu ideju ispred Gradske uprave, te preuzeo inicjativu upoznavanja Gradonačelnika sa datom problematikom.

2019-01-10T08:57:04+00:0025/12/2018|Aktuelnosti|