Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Završeni radovi sanacije i restauracije secesijskog balkona

Prema projektu Kantonalnog Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, završena je sanacija i restauracija balkona na stambeno-poslovnom objektu iz austrougarskog perioda u u ulici Mula Mustafe Bašeskije br. 58.

Restauracija balkona je izvedena na objektu Srpskopravoslavne crkveno-školske opštine, smještenom u starom dijelu grada, sa gusto zbijenim mrežama ulica, stambenim i sakralnim objektima, pretežno izgrađenim u osmanskom periodu.Fasada objekta je floralna secesija, stilizovana i obogaćena klasičnim plasično-dekorativnim ukrasima, a balkon se nalazi iznad ulaznog portala.

Stanje balkona je bilo vrlo loše, dijelovi gipsane plastike i malterne površine su destabilizirani, pojedini su otpali; ovakvo stanje zahtijevalo je sveobuhvatnu konzervaciju i restauraciju, kako bi se balkonu vratio autentičan izgled.

Suinvestitori restauratorskih radova na balkonu su Kantonalni zavod za zaštitu kulturno–historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, općina Stari Grad Sarajevo  i firma za upravljanje i održavanje zajednickih dijelova zgrada „Sarajevostan“.

Radove konzervacije i restauracije je izvela firma „Neimari“ d.o.o Sarajevo. Radovi su započeli u julu, i uspješno završeni 15.10.2018. godine.

2018-12-27T09:13:20+00:0015/10/2018|Aktuelnosti|