Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Uređenje parka Kalin hadži Alijine džamije / Idejni projekat

Kao rezultat sporazuma o realizaciji kapitalnog transfera sufinansiranja projekta konzervacije „Arheološki park Kalin hadži Alijina džamija“ u  Kantonalnom zavodu uradjen je idejni projekat koji je dostavljen 18.09.2018. Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine – Vakufskoj direkciji Sarajevo.

Ovaj arheološki lokalitet može se podijeliti na dvije osnovne zone: kompleks Kalin hadži Alijine džamije i stambene zone. Kada govorimo o prostorno-historijskim slojevima konkretne lokacije, neupitnan je značaj arheoloških ostataka sačuvanih na ovom prostoru – sačuvao je ostatke mahale,  koji svjedoče o načinu stanovanja u osmanskom periodu.

Projektno rješenje uvažava, očuvani segment mahale sa jezgrom – Kalin hadži Alijinom džamijom, mektebom i haremom. Kompleks je smješten u prostor koji nosi obilježja austrougarskog i socijalističkog perioda gradnje, u kojem su slojevi osmanskog perioda potpuno nevidljivi. Upravo zbog toga, edukativna vrijednost lokaliteta je velika, predstavlja otisak pomenute mahale unutar blokovske gradnje pomenutih epoha, daje informaciju o nekadašnjem načinu života, koji se danas uglavnom veže za prostor Baščaršije i njene okolne, te načinu razvoja grada i transformacijama koje su se u tom procesu dogodile.

2018-12-27T09:13:58+00:0018/09/2018|Aktuelnosti|