Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Rekonstrukcija i restauracija skulpture “Umirući lav”

Spomenik “Umirući lav”, koji se nalazi na Starom vojničkom groblju na Koševu, podignut je u znak sjećanja na poginule borce Prvog svjetskog rata i predstavljao je značajno i jedinstveno ostvarenje sepulkralne plastike u BiH. Autor skulpture je Josip Urbanija (Ljubljana, 1877. – Beč, 1943.).

Skulptura “Umirući lav“ bila je oštećena još prije rata 1992- 95.god. Oštećenja su se, usljed djelovanja atmosferilija i povećanog slijeganja terena, izražavala u vidu plitkih i dubinskih pukotina, a površinski sloj skulpture se krunio i osipao. Ratna dejstva su višestruko uvećala oštećenja na spomeniku. Dva direktna pogotka granate uništila su, u velikom obimu, stražnje dijelove skulpture.
Konzervatorsko-restauratorski radovi podrazumijevali su strukturalnu stabilizaciju, injektiranje raspuklih i oštećenih dijelova, ojačavanje armaturom, zidanje nedostajućih dijelova postamenta i same figure ciglom, te grubo i fino malterisanje spomenika u cjelini. Sve zahvate na skulpturi izvodili su studenti i profesori Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, pod rukovodstvom prof.Mustafe Skopljaka, u saradnji sa eksperatnim timom kojeg su činili dr Josip Korošec i prof. Momo Vuković, iz Republičkog zavoda Slovenije/Sektor za restauratorstvo. Sanacija spomenika “Umirući lav“ prvi je u nizu kulturno-edukativnih projekata koji su realizirani u okviru međunarodne saradnje Evropski most – Avignon, Ljubljana, Sarajevo.
Nakon završene prve faze, 2003. godine, preostalo je još da se izvrši vanjska dodatna zaštita. Međutim, do 2009. godine nije se ništa poduzelo, tako da su se pokazali nedostaci i nova oštećenja. Najviše oštećenja nastalo je usljed stalne izloženosi spomenika vanjskim uticajima, tako da je svaki prodor vode i mraza razarao strukturu završnog sloja. Tokom 2009. godine spomenik je saniran, stavljen je novi završni sloj sa impregnacijom koja čini površinu vodoodbojnom. Ovu sanaciju izvodili su domaći izvođači, uz nadzor predstavnika Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo i Kantonalnog Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.
Investitor: Grad Sarajevo, Gradska uprava, voditelj: S.Mutapčić, dipl.hist.umj. i N.Nanić, dipl.ing.građ./stručni saradnici Zavoda

2018-12-19T16:59:46+00:0027/06/2011|Groblja i nadgrobni spomenici|