Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Konstruktivna sanacija i restauracija turbeta na Alifakovcu

Još u XV stoljeću na prostoru Alifakovca se formiralo najljepše gradsko groblje, Musafirsko groblje, gdje su sahranjivani stranci koje je smrt zatekla u Sarajevu. Narod ga jednostavno prozva groblje Alifakovac. Prepoznatljivo je po dva vitka i impresivna turbeta (18. st.). Kraj je nazvan Alifakovac po Ali-fakihu, sarajevskom pravniku i učenjaku iz druge polovine 15. stoljeća.

Turbeta zauzimaju središnje mjesto na groblju.To su dva otvorena potkupolna turbeta. U oba turbeta se nalazi po jedan grob označen santračem. Turbeta su slična i sastoje se od postolja, četiri kamena stupa, tambura i kupole. Izrađena su od klesanih kamenih ploča, koje su vezane željeznim sponama. Na postolju se, na četiri kuta, nalaze četiri kamena stupa koji nose lukove i kupole. Stupovi se sastoje od osnove, trupa i kapitela jednostavnije izrade.
Na osnovu Glavnog projekta konstruktivne sanacije i rekonstukcije, koji je izradila firma “Sikra“d.o.o. Sarajevo, 2007. godine izvršeni su radovi na turbetima, uz konstantan konzervatorski nadzor koji je vršio Pavle Mašić, dipl.ing.arh./ stručni saradnik Zavoda. Tokom radova sanacije i rekonstrukcije turbeta na Alifakovcu izvršena je montaža konstruktivne skele za prihvat kupola turbeta; uz pomoć presa izvađeni su, odnosno demontirani stubovi, te nakon konstruktivne sanacije postamenta ponovo vraćeni na svoje mjesto. Na stubovima su  promijenjeni prstenovi jer zatečeni nisu odgovarali  originalnim, osim jednog koji je poslužio kao uzorak za  izradu novih. Sa svih malterisanih površina turbeta obijen  je krečni malter, izvršeno injektiranje postojećih naprslina  injekcionom smjesom – na bazi kreča, i ponovo  malterisanje krečnim malterom. Izvršena je i sanacija postojećeg limenog  pokrova, uz zamjenu samo onih površina koje su oštećene  ili dotrajale. U turbetima su sanirani i postojeći nišani.
Realizacija: 2006/2007. god, investitor: Kantonalni Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

2018-12-19T17:04:18+00:0025/08/2009|Groblja i nadgrobni spomenici|