Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Zavod preselio u nove prostorije

Sredinom septembra 2006. godine rekonstruisana i adaptirana vila Koste Hermana svečano je predata na korištenje Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo i Muzeju grada Sarajeva.

Institucije kulture našeg grada, nakon deset godina podstanarskog stanovanja, napokon su dobile svoje prostorije i adekvatne uslove za rad. Villa Koste Hermana je stambeno-porodični objekat izgrađen u austrougarskom periodu, oko 1880. godine. Iako adaptiran u više navrata, objekat je u potpunosti sačuvao svoj prvobitni arhitektonski izgled – sve elemente pseudomaurskog stila, dominantnog na prostoru Bosne i Hercegovine krajem 19. st. Iako je zgradi nakon poslednjeg rata prijetilo totalno obrušavanje, sredstvima Vlade Kantona Sarajevo, objekat je u potpunosti obnovljen.

Konstantin (Kosta) Hörmann, istaknuta ličnost iz duhovne prethodnice osnivanja Zemaljskog muzeja i prvi njegov upravnik, rođen je u Bjelovaru 8. septembra 1850. godine. U austro-ugarskom periodu bio je, između ostalog, sekretar Zemaljske vlade, vladin povjerenik za Sarajevo, savjetnik Zemaljske vlade Bosne i Hercegovine, prvi urednik muzejskog časopisa „Glasnik Zemaljskog muzeja“, koji je uređivao punih sedamnaest godina. Njegovim trudom i zalaganjem sakupljen je, klasificiran i objavljen značajan broj muslimanskih epskih narodnih pjesama iz Bosne i Hercegovine, publikovan 1888. Za njegovo ime vezano je i pokretanje prve književne periodične publikacije, ilustrovane književne revije „Nada“, čiji je urednik bio za cijelo vrijeme njenog izlaženja.

2018-12-19T08:58:04+00:0002/03/2007|Aktuelnosti|