Kulturna i prirodna baština Sarajeva

Zamislimo kartu Evrope. Spojimo li njen zapadni centar Pariz, ili npr. Veneciju, sa centrom Bliskog istoka - Carigradom, taj zamišljeni pravac dijagonalno presijeca Bosnu i Hercegovinu. Ako pak spojimo neko imaginarno težište sjeverne Evrope, negdje između Berlina i Varšave, na centar Sredozemlja i središnje dijelove sjeverne Afrike, zamišljeni pravac opet će sjeći Bosnu i Hercegovinu. U blizini presjecišta tih imaginarnih pravaca je Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine.

Želite li se upoznati sa bogatom kulturom i istorijom glavnog grada Bosne i Hercegovine, pogledajte naš Vodič kroz kulturno i prirodno naslijeđe.

Sarajevo je grad bogat kulturnim i prirodnim naslijeđem i spomenicima, koje možete pogledati u prezentaciji Kulturno-historijski spomenici Sarajeva.

Za gledanje oba vodiča morate imati instaliran Flash player dodatak za browser koji možete download-ovati na ovom linku.

U ratu 1992/96.god. ovaj grad i njegovi spomenici pretrpio je razaranja neviđenih razmjera. Izvod iz evidencije o ratnim štetama možete pogledati na ovom linku.