Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Okrugli sto na temu -“Šta je za Tebe baština”

U sklopu II internacionalnog festivala GRAD, 9.08.2018.godine održan je okrugli sto na temu – „Šta je za Tebe baština“, na kojem su učestvovali predstavnici Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo.

Kao partner na Festivalu, ova institucija je učestvovala u postavci izložbe GRAD prezentirajući sarajevske kapije, arhitektonsku plastiku na fasadama Sarajeva, obnovljene sarajevske fasade, te službu zaštite kao „čuvare naslijeđa“. Na ovoj izložbi, prvi put nakon dvadeset šest godina izložena je i javna skulptura „Njegovateljica ruža“, koja se do rata nalazila u prostoru parka At-mejdan.

Izvršni direktor Zavoda g-đa Valida Čelić – Ćemerlić upoznala je prisutne sa misijom ove institucije posljednjih pet i po decenija.

“Zaštita kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa predstavlja bitan element očuvanja urbane strukture Grada. U povodu pedeset i pet godina postojanja Kantonalnog zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, jedne od najstarijih specijaliziranih institucija kulture u Sarajevu, ali i u Bosni i Hercegovini, u vremenu velikih izazova za našu djelatnost, odlučili smo „izaći iz sjene“ i u sklopu ove manifestacije  široj javnosti prezentirati naš rad i misiju.

Od osnivanja, pa do danas izrasli smo u ustanovu koja je bez obzira na teška vremena sa kojima se suočavala, radom, angažmanom, znanjem, energijom, entuzijazmom i iskustvom svojih uposlenika učinila da naša kulturna i prirodna baština u svom najboljem svjetlu ostane dio naših života i života budućih generacija, istaka je Čelić – Čemerlić.

Naše zajedničko dragocjeno bogatstvo – naslijeđe, nastajalo je u Sarajevu kroz njegovo dugo trajanje i zato velika odgovornost u pogledu tretiranja naslijeđa kao izvora identiteta, važnih spoznaja i velikih vrijednosti leži u njegovom očuvanju – zaključeno je na okruglom stolu.

2018-12-19T07:10:22+00:0010/08/2018|Aktuelnosti|