Tel: +387 33 475 033|E-mail: heritsa@spomenici-sa.ba

Stara željeznička stanica na Ilidži

Objekat je najvjerovatnije izgrađen prema projektu Franca Blažeka, češkog arhitekte koji je radio na Građevnom odjeljenju Zemaljske vlade u Sarajevu u peridu 1889-1903. god. Pored nesumnjivih arhitektonskih vrijednosti, objekat ima i istorijsku vrijednost obzirom da je jedna od prvih, a danas i jedina značajnija stanična zgrada prve željezničke pruge Sarajevo-Mostar i Sarajevo-Ilidža.

Objekat je izgrađen u stilu “alpske arhitekture” austro-ugarskog perioda, sa arhitektonskim oblicima karakterističnim za većinu objekata ove namjene (stanične zgrade), kao i za neke stambene objekte tipa vile. Osnovna karakteristika “alpskog” stila izgradnje je velika upotreba drveta, kako u konstruktivne, tako i u dekorativne svrhe.

Ovim projektom tretira se nužna konstruktivna sanacija, rekonstrukcija i restauracija konstruktivnih elemenata uz restauraciju onih elemenata koji su usko vezani za iskorištenje skele na objektu, a ne i radove adaptacije unutrašnjeg i uređenja vanjskog prostora koji će biti tretirani posebnim projektom nakon definisanja namjene objekta.

 
Glavni projekat sanacije, rekonstrukcije i restauracije stare željezničke stanice na Ilidži
Projektanti: Zaila. Uzunović, dipl.ing.arh., Amer Sulejmanagić, dipl.ing.arh.
Saradnici: Dr.Muhamed Madžarević, dipl.ing.građ., Amira Arnautović, dipl. ing.arh., Salahudin Handžić, dipl.ing.arh.
Realizacija: 2002.
2023-02-14T10:14:56+00:0022/12/2006|Projekti, elaborati, studije|